Op deze pagina vindt u alle antwoorden op de veelgestelde vragen over isoleren en het aanvragen van subsidie via het Zeeuws Isolatieprogramma.

Isoleren

 • Waarom zou ik mijn huis isoleren?

  Er zijn heel veel redenen om uw huis te isoleren, bijvoorbeeld:

  • minder energieverbruik, dus een lagere energierekening
  • uw huis voelt sneller lekker warm
  • er is geen koude tocht
  • u helpt het klimaat
  • uw woning wordt meer waard
 • Welke delen van mijn huis kan ik isoleren?

  U kunt isolatie plaatsen op alle plekken waar uw huis warmte verliest: bij het dak, de ramen, de vloer en de muren.

 • Hoeveel geld bespaar ik met isolatie?

  Dat hangt af van uw situatie. Volgens Milieu Centraal verbruikt een goed geïsoleerde hoekwoning per jaar zo’n 1.250 m3 gas voor verwarming. Een vergelijkbare slecht geïsoleerde woning heeft ongeveer 2.600 m3 gas per jaar nodig. Dat is twee keer zo veel. Milieu Centraal heeft berekend dat goede isolatie zo’n € 1.900 per jaar kan schelen aan energiekosten bij een gasprijs van €1,45 (de gasprijs op lange termijn). Hoeveel u nu gaat besparen, hangt af van welke gasprijs u betaalt.

 • Wat is natuurvriendelijk isoleren?

  In uw spouwmuur kunnen vleermuizen zitten of vogelnesten. Laat uw woning daarom natuurvriendelijk isoleren. Het bouwbedrijf laat de dieren eerst wegvliegen. Ook zorgen ze ervoor dat kleine ruimten in de spouw voor de dieren overblijven of dat er vervangende nestkastjes komen. Bij het isoleren wordt rekening gehouden met de ‘natuurkalender’, zoals de kraam- of broedperioden. Meer informatie vindt u op deze pagina

 • Wat is de minimale isolatiewaarde (Rd-waarde?)

  De Rd-waarde geeft de warmteweerstand van isolatiemateriaal aan. Hoe hoger de Rd-waarde, hoe beter het materiaal isoleert. Deze waarde staat op de verpakking of kan zelf berekend worden door de dikte van het isolatiemateriaal te delen door de lambdawaarde (ƛ).

  Wat is de lambdawaarde?

  De lambdawaarde (ƛ) geeft de warmtegeleiding van isolatiemateriaal aan. Een lagere lambdawaarde betekent beter isolerend materiaal.

Uw huidige isolatie checken

 • Heb ik al goede isolatie?

  Nieuwe huizen zijn al goed geïsoleerd. Maar oudere huizen, van voor 1992, zijn gebouwd zonder of met weinig isolatie. In het dak zit dan bijvoorbeeld een laagje van 5 centimeter isolatie. Dat is niet genoeg. Heeft u matige isolatie? Verbeter het dan!

  Een huis is goed geïsoleerd met:

  • Dakisolatie en vloerisolatie van 12 tot 14 centimeter
  • In alle ramen HR++ glas
  • Geïsoleerde buitenmuren
 • Hoe kan ik checken of mijn huis goed geïsoleerd is?

  Stap 1: Check of u een energielabel hebt.

  Op de website energielabel.nl kunt u checken of uw huis een definitief energielabel heeft. Als een woning verkocht wordt, is het tegenwoordig verplicht om een energielabel aan te vragen. Steeds meer woningen hebben daarom een geldig energielabel. U kunt de isolatiesubsidie aanvragen als uw huis energielabel D, E, F of G heeft. Veel huizen hebben (nog) geen definitief energielabel. Voor isolatiesubsidie is een energielabel niet verplicht, maar het is wel handig.

  Stap 2: Zoek het bouwjaar van uw huis op.

  Huizen van voor 1975 zijn bij de bouw niet of nauwelijks geïsoleerd. Daar valt vaak nog veel te verbeteren. Terwijl huizen van na 2000 al redelijk tot goede isolatie hebben: daar hoeft u weinig meer aan te doen. Het bouwjaar van uw huis kunt u hier zien.

  Stap 3: Kijk of bepaalde delen slecht geïsoleerd zijn

  Het bouwjaar zegt niet alles. Vorige bewoners kunnen verbeteringen hebben aangebracht. Daarom is het nuttig om zelf een kijkje te nemen in en rond uw huis en de isolatie-zelfscan te doen. Zo kunt u bepalen welke delen u wilt isoleren.

 • Kan iemand mij advies geven over hoe ik mijn huis kan isoleren?

  Wilt u eerst weten wat u het beste kunt isoleren in uw woning? Een isolatieadviseur komt langs, adviseert over de mogelijkheden en maakt een isolatieplan voor uw woning. Het advies is gratis.

  Meld u aan via deze link en kies voor “Ik wil eerst advies en eventueel hulp bij het hele isolatieproject. Een isolatieadviseur komt langs en maakt een isolatieplan voor mijn woning.”

  Let op: Deze optie is niet beschikbaar in de gemeente Tholen en Noord-Beveland. Via deze gemeenten kunt u een energiecoach inschakelen. 

 • Kan ik ook subsidie aanvragen als ik niet weet wat mijn energielabel is?

  Ja, dat kan. Als uw huis een definitief energielabel D, E, F, of G heeft (dit kan u checken op energielabel.nl), dan kan u de subsidie sowieso aanvragen. Ziet u geen energielabel op energielabel.nl? Dat is niet erg. Als uw woning tenminste twee onvoldoende geïsoleerde bouwdelen heeft, kunt u ook subsidie aanvragen.

Betalen van isolatie

 • Wat kost isolatie?

  Dat hangt af van uw woonsituatie, de isolatiemaatregelen, of u het zelf doet of welk bedrijf u inschakelt. Zelf isoleren is volgens Milieu Centraal meer dan de helft goedkoper dan het inhuren van een bouwbedrijf.

  Voorbeeldberekening:

  Vloerisolatie begane grond
  Geschatte kosten professioneel bedrijf € 3.000,-
  Subsidie Zeeuws Isolatieprogramma – € 2.050,-
  ISDE-subsidie (bij 1 maatregel) – € 350,-
  Zelf te betalen € 600.-

   

  Dit rekenvoorbeeld is gemaakt voor een gemiddelde twee-onder-een-kapwoning en gebaseerd op de voorbeeldberekeningen van Milieu Centraal. Aan dit rekenvoorbeeld kunnen geen rechten worden ontleend.

 • Wat is het maximale bedrag dat ik kan aanvragen aan subsidie?

  De isolatiesubsidie van het Zeeuws Isolatieprogramma verschilt per gemeente van € 1.700 tot € 2.050 per woning. Hier ziet u wat het maximale bedrag is in uw gemeente.

 • Zijn er nog meer subsidies die ik kan aanvragen?

  Ja, maar dat hangt af van uw situatie. Als u een professioneel bedrijf inschakelt kunt u, naast de isolatiesubsidie van het ZIP, ook de ISDE-subsidie aanvragen. Als doe-het-zelver heeft u geen recht op de ISDE-subsidie. Daarnaast hebben sommige gemeenten ook nog extra subsidies, bijvoorbeeld voor monumenten. Via de website van uw gemeente kunt u terugvinden welke subsidies uw gemeente heeft.

 • Zijn er ook nog andere manieren om isolatiemaatregelen te betalen?

  Naast het aanvragen van subsidie, kunt u vaak ook een voordelige lening krijgen van het Nationaal Warmtefonds of uw bank.

  • U kunt een Energiebespaarlening afsluiten bij het Nationaal Warmtefonds. Deze lening heeft hele gunstige voorwaarden. Bijvoorbeeld 0% rente als uw inkomen laag is. Het voordeel van deze lening is dat hij zichzelf uiteindelijk terugverdient. Uw energierekening wordt namelijk lager door de isolatie.
  • Soms is er binnen uw lopende hypotheek ruimte om de isolatie te financieren. Vraag dit eens na bij uw bank.

  Tip: verlaagd btw-tarief dakisolatie (van 21% naar 9%)

  Is uw woning ouder dan twee jaar en laat u het dak isoleren? Dan komt u in aanmerking voor een verlaagd btw-tarief van 9% in plaats van 21%. Het verlaagd 9% btw-tarief is enkel van toepassing op de arbeidskosten van een professional.

Voor wie?

 • Kan ik de isolatiesubsidie aanvragen als doe-het-zelver?

  Ja, dat kan. Haal uw materiaal bij een aangesloten bouwmarkt kopen. Zij kunnen u helpen met het aanschaffen van het juiste materiaal. U kunt subsidie krijgen voor isolatie van het dak, de zoldervoer, de begane grond vloer en de gevel (geen spouwmuur). Voor andere maatregelen, zoals het plaatsten van glas, verstrekken wij alleen subsidie als de maatregel wordt uitgevoerd door een professioneel bedrijf.. Lees hier meer over de voorwaarden.

 • Kan ik isolatiesubsidie krijgen als ik een bouwbedrijf inschakel?

  Ja, dat kan. Als u niet zelf aan de slag wilt of kunt bijvoorbeeld. Ook zijn sommige maatregelen, zoals het plaatsen van glas en het isoleren van een spouwmuur, vaak te lastig om zelf te doen. Lees hier meer over de voorwaarden.

 • Komt mijn monumentenpand ook in aanmerking voor subsidie?

  Ook voor uw monumentenpand kunt u bij ons subsidie aanvragen. Er gelden echter andere isolatiewaarden. Wanneer u zich aanmeldt krijgt u hier informatie over.

 • Ik ben huurder. Kan ik ook subsidie aanvragen?

  Nee, want als huurder kunt u het huis niet isoleren. Dat moet de verhuurder doen. Op de website van Milieu Centraal leest u wat een huurder wél kan doen om energie te besparen.

 • Ik ben verhuurder. Kan ik subsidie aanvragen?

  Nee, het Zeeuws Isolatieprogramma verstrekt geen isolatiesubsidies aan verhuurders of ondernemers. Voor hen is er de ISDE-subsidie voor zakelijke gebruikers.

 • Kan ik als inwoner van Schouwen-Duiveland ook isolatiesubsidie aanvragen?

  Ja, maar niet via het Zeeuws Isolatieprogramma. De gemeente Schouwen-Duiveland heeft een eigen isolatiesubsidie voor particuliere woningeigenaren. Als u inwoner bent van deze gemeente, kunt u via deze link isolatiesubsidie aanvragen.

Over de aanvraag

 • Hoe werkt de aanvraagprocedure?

  Als u het werk zelf doet, is de procedure om een subsidie aan te vragen iets anders dan wanneer een professioneel bedrijf het werk uitvoert. Hier leest u meer over de procedure voor doe-het-zelvers en hier over het inschakelen van een bedrijf .

 • Waarom moet ik bij aanmelding mijn rekeningnummer invullen?

  We hebben uw bankgegevens nodig om de eventuele subsidie uit te kunnen keren. De reden dat we dit gelijk bij aanmelding opvragen is dat dit makkelijk is binnen het proces. Zo hoeven we niet steeds te vragen naar gegevens en hebben we alles direct bij de hand. Bovendien kunnen we op die manier zoveel mogelijk mensen helpen met isoleren.

 • Hoe kan ik controleren of de WOZ-waarde van mijn huis niet te hoog is?

  De WOZ-waarde van uw woning moet € 461.000,- of lager zijn (Nationale Hypotheek Garantiegrens (NHG) 2024). U kunt uw WOZ-waarde vinden op de Aanslag Lokale Heffingen 2023. Deze brief is door uw gemeente per post verstuurd of is te vinden in uw berichtenbox op www.mijnoverheid.nl. Voeg deze brief als bewijs toe bij uw aanvraag. Als u een snelle check wilt doen, kunt u ook kijken op www.wozwaardeloket.nl

 • Wat gebeurt er met mijn gegevens?

  Privacybeleid

  De door u verstrekte persoonsgegevens worden uitsluitend verwerkt voor de behandeling van uw subsidieaanvraag. De WOZ-waarde, het bouwjaar, het energielabel en de gegevens over of u bewoner tevens (mede)eigenaar bent van de woning worden hieraan toegevoegd. Deze gegevens ontlenen wij aan de Basisregistratie Kadaster en de gemeentelijke WOZ-administratie.

  Als u kiest voor advies van een isolatieadviseur of voor het isoleren door een professioneel bedrijf geselecteerd door het ZIP, dan worden uw adres en uw contactgegevens hiervoor verstrekt aan die adviseur of dat bedrijf.

  Het Zeeuws Isolatieprogramma (ZIP) is een samenwerking van de Zeeuwse gemeenten voor de uitvoering van het Nationaal Isolatieprogramma. De gemeente Goes fungeert hiervoor als centrumgemeente. Uw gemeente heeft de gemeente Goes gemandateerd om de subsidieregeling uit te voeren.
  Uw gemeente is verantwoordelijk voor het verwerken van uw persoonsgegevens en heeft hiervoor afspraken gemaakt met de gemeente Goes, zodat dit op een veilige en betrouwbare manier gebeurt.

  Zie ook www.zeeuwsisolatieprogramma.nl/privacybeleid. Daar vindt u informatie over het privacybeleid van uw gemeente en ook de contactgegevens voor als u vragen heeft over het verwerken van uw persoonsgegevens.

Over het ZIP

 • Wie zit er achter het Zeeuws Isolatieprogramma?

  Het Zeeuws Isolatieprogramma is een samenwerking tussen twaalf Zeeuwse gemeenten. RES Zeeland verzorgt de uitvoering. De deelnemende gemeenten zijn: Borsele, Goes, Hulst, Kapelle, Middelburg, Noord-Beveland, Reimerswaal, Sluis, Terneuzen, Tholen, Veere en Vlissingen. Schouwen-Duiveland neemt niet deel aan het programma. Deze gemeente heeft een eigen subsidieprogramma.