Het isolatiewerk in uw woning moet aan bepaalde voorwaarden voldoen, of u het werk nu zelf doet of laat doen. Dit zijn de eisen die ook gesteld worden bij een ISDE-aanvraag. We kennen de subsidie definitief toe na een beoordeling van uw isolatiewerk. We beoordelen achteraf en op basis van bewijsmateriaal dat u aanlevert. We doen soms ook steekproeven. Hiervoor maken we dan een afspraak bij u thuis. Op deze pagina leest u aan de belangrijkste voorwaarden waar het isolatiewerk aan moet voldoen.

Belangrijkste eisen

 • Minimale isolatiewaarde (Rd-waarde)
  • Het nieuw aangebrachte isolatiemateriaal moet een minimale isolatiewaarde (Rd-waarde) hebben van 3,5 [m² K/w]. Dit is van toepassing bij de isolatie van de (buiten)gevel, bodem, vloer, dak, zolder- en vlieringvloer. Hoe hoger de isolatiewaarde is, hoe beter het materiaal isoleert.
  • De isolatiewaarde van het HR++ glas (U-waarde) is maximaal 1,2 W/m²K en de isolatiewaarde (U-waarde) voor het Triple glas is maximaal 0,7 W/m²K.

   

  Let op: U mag de dikte van isolatie die al aanwezig was vóór het uitvoeren van de isolatiemaatregel niet meerekenen om aan de minimale isolatiewaarde te voldoen.

 • Minimale hoeveelheid isolatie

  Er moet een minimale hoeveelheid geïsoleerd te worden om in aanmerking te komen voor subsidie. Voor een gevel is dit 10m²; voor bodem-, vloer-, dak- en zolder/vlieringvloerisolatie is dit 20m² en voor glasisolatie incl. isolerende deuren of panelen bedraagt dit 8m².

 • Werk aan bestaande woning

  De subsidie is bedoeld voor het isoleren binnen de bestaande woning. Een bijgebouw of een uitbreiding (aanbouw, bijbouw) van een woning of een plaatsing van een nieuwe dakkapel komen niet in aanmerking voor deze subsidie.

Afwijkende voorwaarden monumenten

Omdat het isoleren van een monumentaal pand vaak ingewikkelder is, gelden er soepelere regels. Wij volgen de soepelere regels die gelden in de ISDE-regeling voor monumentenwoningen. Hieronder leest u de belangrijkste verschillen.

 • Versoepelde isolatiewaarden
  • Bij gevel- dak-, zolder- of vlieringvloerisolatie komt u als eigenaar van een monumentale woning in aanmerking voor subsidie vanaf een isolatiewaarde (Rd-waarde) van 2,5 (m2 K/w). Voor niet-monumentale woningen is dit 3,5 (m2 K/W).
  • Voor glas komt u als eigenaar van een monumentale woning in aanmerking voor subsidie vanaf een isolatiewaarde (U-waarde) van 3,0 (W/ m2K). Voor niet-monumentale woningen is deze waarde 1,2 (W/ m2K).

   

  Tip: Op de meldcodelijst voor monumenten vindt u alle glassoorten en isolatiematerialen die aan deze eisen voldoen. 

 • Lagere minimale afmetingen voor glasisolatie

  Het minimaal geïsoleerde oppervlak voor glasisolatie bij een monument is 3 m2. De glasisolatie mag ook voor- of achterzetbeglazing zijn, bijvoorbeeld bij een glas-in-loodraam. Voor niet-monumentale woningen is het minimaal geïsoleerde oppervlak 8 m2.