Belangrijkste eisen
-
Aantal maatregelen
Als u een professioneel bedrijf inschakelt, krijgt u één maatregel vergoed. Vraagt u als doe-het-zelver subsidie aan, dan worden maximaal twee verschillende maatregelen vergoed.
-
Minimale isolatiewaarde (Rd-waarde of U-waarde)
Het isolatiemateriaal dat u aanschaft moet altijd een meldcode hebben. Vermeld deze meldcode altijd op de offerte en factuur (professioneel bedrijf) of op het formulier van de bouwmarkt (doe-het-zelf).
Daarnaast moet het isolatiemateriaal de juiste isolatiewaarde hebben:
- Het nieuw aangebrachte isolatiemateriaal moet een minimale isolatiewaarde (Rd-waarde) hebben van 3,5 [m² K/w]. Dit is van toepassing bij de isolatie van de (buiten)gevel (geen spouwmuurisolatie), bodem, vloer, dak, zolder- en vlieringvloer. Hoe hoger de isolatiewaarde is, hoe beter het materiaal isoleert.
- Voor spouwmuurisolatie geldt dat het aangebrachte isolatiemateriaal een minimale isolatiewaarde (Rd-waarde) heeft van 1,1 [m² K/w]. Hoe hoger de isolatiewaarde is, hoe beter het materiaal isoleert.
- De isolatiewaarde van het HR++ glas (U-waarde) is maximaal 1,2 W/m²K en de isolatiewaarde (U-waarde) voor het Triple glas is maximaal 0,7 W/m²K.
Let op: U mag de dikte van isolatie die al aanwezig was vóór het uitvoeren van de isolatiemaatregel niet meerekenen om aan de minimale isolatiewaarde te voldoen.
-
Minimale hoeveelheid isolatie
Er moet een minimale hoeveelheid geïsoleerd te worden om in aanmerking te komen voor subsidie:
Maatregel Minimale oppervlakte Gevel 10 m² Bodem-, vloer-, dak- en zolder/vlieringvloerisolatie 20 m² Glasisolatie incl. isolerende deuren of panelen 3 m² Let op: De minimale oppervlakte voor glasisolatiemaatregelen is per 1 januari 2025 verlaagd van 8 m2 naar 3 m2. Hierdoor komt u eerder in aanmerking voor subsidie.
-
Werk aan bestaande woning
De subsidie is bedoeld voor het isoleren binnen de bestaande woning.
Bent u van plan een gedeelte aan de woning bij te bouwen? Bijvoorbeeld een aanbouw of een nieuwe dakkapel, dan komt u helaas niet in aanmerking voor deze subsidie.
Ook voor een bestaand bijgebouw komt u niet in aanmerking.
Welke isolatiemaatregelen worden vergoed?
Welke maatregelen vergoed worden ligt eraan of je het werk laat doen door een professioneel bedrijf, of aan de slag gaat als doe-het-zelver. Omdat sommige maatregelen te ingewikkeld zijn, moet je hiervoor een bedrijf inhuren.
Afwijkende voorwaarden monumenten
Omdat het isoleren van een monumentaal pand vaak ingewikkelder is, gelden er soepelere regels. Wij volgen de soepelere regels die gelden in de ISDE-regeling voor monumentenwoningen. Hieronder leest u de belangrijkste verschillen.
-
Versoepelde isolatiewaarden
- Bij gevel- dak-, zolder- of vlieringvloerisolatie komt u als eigenaar van een monumentale woning in aanmerking voor subsidie vanaf een isolatiewaarde (Rd-waarde) van 2,5 (m2 K/w). Voor niet-monumentale woningen is dit 3,5 (m2 K/W).
- Voor glas komt u als eigenaar van een monumentale woning in aanmerking voor subsidie vanaf een isolatiewaarde (U-waarde) van 3,0 (W/ m2K). Voor niet-monumentale woningen is deze waarde 1,2 (W/ m2K).
Tip: Op de meldcodelijst voor monumenten vindt u alle glassoorten en isolatiematerialen die aan deze eisen voldoen.