Mack Bouwense knapte zijn huis op met de doe-het-zelf isolatiesubsidie van het Zeeuws Isolatieprogramma. Hij wilde meer rust en ruimte en verruilde de Randstad voor Zeeland. In Krabbendijke is hij bezig met het klusproject van zijn leven: een huis uit 1906, nog zonder riool en wateraansluiting, upgraden naar een huis van nu. Dat doet hij volledig zelf mét subsidie van het Zeeuws Isolatieprogramma. 

Durf te beginnen

Op je tweeëntwintigste een vrijstaand huis kopen met een grote schuur en flinke tuin. Dat is niet voor veel jongeren weggelegd. Mack heeft de sprong gewaagd. Eerlijk is eerlijk, er moet flink wat aan gebeuren, maar daar deinst hij niet voor terug. “Ik ben het liefst met mijn handen bezig”, legt Mack uit. “Ik ben opgegroeid met een handige vader en ik heb lange tijd gemotorcrossed. Ik was altijd aan het sleutelen. Tijdens de renovatie kom ik genoeg klussen tegen die ik nog nooit heb gedaan, zoals het stucen van de muren, maar dan zoek ik op hoe het moet. Je moet durven te beginnen. Niet alles gaat in één keer goed, maar als het dan lukt, geniet ik extra van het resultaat.”

doe het zelf isolatie subsidie

Niet laten afschrikken

Zoals gezegd, moet er een hoop gebeuren aan Macks huis. “Eigenlijk alles”, zegt hij enthousiast. “Ik knap het huis letterlijk van top tot teen op. Van een nieuw dak tot een nieuw riool. Ik liet me niet afschrikken door de staat van het huis, ondanks dat het er behoorlijk slecht aan toe was. Ook isoleren was hoognodig, want de muren waren nog enkelsteens, dus zonder spouwmuur. Ik ben bijna klaar met het plaatsen van voorzetwanden met heel dik glaswol en gipsplaten. De wanden hoeven alleen nog gestuct te worden”. En uiteraard gaat Mack ook dat eerst zelf proberen.

Alle beetjes helpen

De aanschaf van het isolatiemateriaal is volledig vergoed door de subsidie van het Zeeuws Isolatieprogramma (ZIP). “Mijn moeder zag het ZIP ergens voorbij komen. Ze stuurde me een berichtje: ‘Is dit niks voor jou?’. Het isolatiemateriaal is maar een kleine investering in deze grote verbouwing, maar alle beetjes helpen. Ik mocht alle bonnetjes van het isolatiemateriaal declareren en dan heb je het bij elkaar toch over een paar honderd euro”, legt Mack uit. “Het aanvragen en declareren was trouwens heel laagdrempelig en ging gemakkelijk. Eigenlijk niet wat je verwacht bij het aanvragen van een subsidie”, knipoogt Mack.

Klusweekenden

Mack hoopt eind dit jaar warmpjes in zijn nieuwe woning te zitten. Tot die tijd woont hij in het weekend bij zijn moeder in Wemeldinge. Doordeweeks verblijft hij voor zijn werk in hotels, want hij boort door heel Nederland naar aardwarmte. Mack: “Dat betekent dat al mijn vrije tijd in het weekend opgaat aan klussen. Gelukkig heb ik veel vrienden en familie die willen helpen. Dat maakt het renoveren een stuk leuker. En ook mijn vriendin, die nu nog in Rotterdam woont, is vaak hier. Zij ziet ook de potentie van dit huis. Gelukkig maar. Want waar een ander misschien een bouwval ziet, zie ik ons droomhuis.”

Nieuwsoverzicht