Wilt u geld besparen en snel aan de slag? Vraag onze subsidie aan en doe de isolatie zelf! Het isoleren van uw dak, vloer of muren kunt u prima zelf doen en is vaak de helft goedkoper dan het inschakelen van een professioneel bedrijf. Bij u in de buurt kunt u bij een aangesloten bouwmarkt de juiste materialen kopen. Omdat het plaatsen van isolatieglas ingewikkeld is, doet een professioneel bedrijf dit voor u.

Zelf isoleren is zo’n 60% goedkoper dan het laten doen. Omdat u het werk zelf uitvoert, betaalt u alleen materiaalkosten. Bron: Milieu Centraal

Wat kunt u zelf doen?

 • Dak isoleren

  Bij dakisolatie kunt u zelf aan de slag met materialen zoals glaswol en steenwol. Plaats het isolatiemateriaal tussen de dakbalken en bedek het met dampremmende folie, om vochtproblemen te voorkomen.  Het isoleren van een schuin dak kost gemiddeld €1.800 en bespaart €500 per jaar. U kunt ook uw zoldervloer isoleren. Dat kost ongeveer €1.000, met een jaarlijkse besparing van €530. Andere mogelijke materialen zijn kunststof hardschuim en biobased materialen zoals hennep. Voor het isoleren van platte daken is het inschakelen van een professional aan te raden.

  Wilt u meer informatie en praktische tips? Bekijk de Kluswijzer van Doe het zelf. Doe het Duurzaam.

 • Muur isoleren

  Uw muur kunt u met verschillende materialen zoals glaswol, steenwol, kunststof hardschuim (EPS, PIR, resolschuim), houtvezel, vlas en hennep isoleren. Zelf isoleren met vezelachtige materialen biedt goede thermische en geluidsisolatie en is milieuvriendelijk. Voor een gemiddelde hoekwoning zijn de kosten van doe-het-zelf isolatie ongeveer €1.600 voor een muuroppervlak van 35 m². Dit bespaart u ongeveer €360 per jaar op uw gasrekening. Omdat spouwmuurisolatie ingewikkeld is, moet u een professional inschakelen.

  Wilt u meer informatie en praktische tips? Bekijk de Kluswijzer van Doe het zelf. Doe het Duurzaam.

 • Vloer isoleren

  Als u een houten vloer hebt, kunt u die zelf isoleren met glaswol of steenwol via de kruipruimte. Bevestig isolatiemateriaal aan de onderkant van de vloer en leg vochtwerende folie op de bodem van de kruipruimte. Het kost gemiddeld €1.200 om uw vloer te isoleren en het levert een jaarlijkse besparing van €160 op voor een gemiddelde hoekwoning. Mogelijke materialen voor vloerisolatie zijn glaswol, steenwol, kunststof hardschuim en biobased opties. Voor het isoleren van betonnen vloeren is het aan te raden om een bouwbedrijf in te schakelen.

  Wilt u meer informatie en praktische tips? Bekijk de Kluswijzer van Doe het zelf. Doe het Duurzaam.

doe het zelf isolatie gratis advies

Gratis hulp van onze isolatieadviseurs

Wilt u eerst weten wat u het beste kunt isoleren in uw woning? Een isolatieadviseur komt langs, adviseert over de mogelijkheden en maakt een isolatieplan voor uw woning.

Meld u aan via de link hieronder en kies voor “Ik wil eerst advies en eventueel hulp bij het hele isolatieproject. Een isolatieadviseur komt langs en maakt een isolatieplan voor mijn woning.”

Let op: Deze optie is niet beschikbaar in de gemeente Tholen en Noord-Beveland. Via deze gemeenten kunt u een energiecoach inschakelen.