Voordat u begint met het isoleren van uw huis, is het belangrijk om te weten hoe goed uw huis nu geïsoleerd is. Zo kunt u bepalen waar en hoeveel isolatie er nog nodig is. Hier leest u hoe u de isolatie in uw huis kunt checken.

Check uw energielabel

Om te beginnen kunt u kijken of uw huis een definitief energielabel heeft. U kunt namelijk de isolatiesubsidie aanvragen als uw huis energielabel D, E, F of G heeft óf wanneer ten minste twee bouwdelen van uw huis slecht geïsoleerd zijn. Huizen die na 2021 verkocht zijn hebben al een definitief geldig energielabel. Voor het aanvragen van deze subsidie is een definitief energielabel niet verplicht. Wanneer er wel een definitief label is, kunnen we sneller beoordelen of u in aanmerking komt voor subsidie.

 

Bekijk het bouwjaar van uw huis

Als u geen definitief energielabel heeft, kunt u ook kijken naar het bouwjaar van uw huis. In het algemeen geldt: hoe ouder uw huis, hoe slechter het bij de bouw geïsoleerd is.

  • Tot 1975: Oude huizen zijn vaak niet of nauwelijks geïsoleerd. Mogelijke verbeteringen: het zetten van HR++ of triple glas en het aanbrengen van vloer-, gevel- of dakisolatie.
  • 1975 – 1983: Deze huizen hebben vaak matige isolatie. Mogelijke verbeteringen: het zetten van HR++ of triple glas, of het aanbrengen van meer vloerisolatie, gevelisolatie of dakisolatie.
  • 1983 – 1992: Deze huizen hebben vaak betere isolatie, maar er is nog ruimte voor verbetering. Mogelijke verbeteringen: het zetten van HR++ of triple glas, of het verbeteren van de vloerisolatie, gevelisolatie of dakisolatie.
  • 1992 – 2000: Deze huizen zijn al redelijk geïsoleerd, er zijn nauwelijks verbeteringen nodig.
  • Na 2000: Deze huizen zijn goed geïsoleerd, er zijn geen verbeteringen nodig.

Kijk of bepaalde delen slecht geïsoleerd zijn

Het bouwjaar zegt niet alles. Vorige bewoners kunnen verbeteringen hebben aangebracht. Om uw huidige isolatie te checken, kunt zelf een kijkje te nemen in en rond uw huis en de isolatie-zelfscan invullen. Zo kunt u beter bepalen welke delen u gaat isoleren.

Gratis hulp van onze isolatieadviseurs

Wilt u eerst weten wat u het beste kunt isoleren in uw woning? Een isolatieadviseur komt langs, adviseert over de mogelijkheden en maakt een isolatieplan voor uw woning.

Meld u aan via de link hieronder en kies voor “Ik wil eerst advies en eventueel hulp bij het hele isolatieproject. Een isolatieadviseur komt langs en maakt een isolatieplan voor mijn woning.”

Let op: Deze optie is niet beschikbaar in de gemeente Tholen en Noord-Beveland. Via deze gemeenten kunt u een energiecoach inschakelen.